Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
TransporttechnologieP.A.W. Steenvoorden Het ontwerp van de inrichting van een bedrijfsterrein; verhuren, transporteren en installeren van materiaal voor bouwwerken.
Doctoraalopdracht, Rapport 93.3.TT.4244, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek.


Dit rapport behandelt de layout van een nieuw bedrijfsterrein voor Ballast Nedam Bouwmaterieel. Ballast Nedam Bouwmaterieel is een dochter van Ballast Nedam B.V. en verhuurt, transporteert en installeert bouwmaterieel voor andere dochters van Ballast Nedam B.V..

Alvorens een layout van het nieuwe terrein te ontwerpen, is het transportsysteem onderzocht. Daaruit blijkt dat een vrachtauto met zijlaadkranen, afzetcontainers en een autolaadkraan achterop, het beste externe transportsysteem is voor Ballast Nedam Bouwmaterieel. Het interne transportsysteem kan verbeterd worden door het gebruik van vorkheftrucks. Deze vorkheftrucks kunnen de afzetcontaipers laden/lossen op een daarvoor ingerichte plaats op het terrein.

Guis, ook een dochter van Ballast Nedam B.V., verhuist waarschijnlijk ook naar het nieuwe terrein. Zij gebruiken op hun opslag een portaalkraan, waarvan ze de overspanning willen vergroten. Uit berekeningen uitgevoerd op de kraan, in huidige en gewenste situatie, blijkt, dat dit technisch mogelijk is.

De layout van het nieuwe terrein is gemaakt volgens de Systematic Layout Planning procedures. Na analyse van de produktiestroom, de relaties tussen de activiteiten, de benodigde ruimte en randvoorwaarden zijn verschillende layouts gemaakt. Uit deze layout is de beste layout gekozen.


Rapporten studenten Transporttechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2005.11.15; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.