Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie / Logistieke Techniek



D. Hartwijk Telematicatoepassingen in het openbaar vervoer.
Literatuuropdracht/scriptie, Rapport 96.3.LT.4701, Transporttechnologie, Logistieke Techniek.


Ontwikkelingen in de mobiliteit, vervoer en verkeer gaan gepaard met 'zorgen voor morgen'. Deze problemen zijn alleen op te lossen als er meer mensen met het openbaar vervoer gaan reizen. Dit vereist een hogere kwaliteit van het openbaar vervoer welke onder andere bereikt kan worden door de toepassing van telematicatechnieken.

In deze scriptie worden de toepassingen besproken, die telematica biedt in het openbaar vervoer. Deze toepassingen maken het mogelijk om tot een hogere kwaliteit van het openbaar vervoer te komen. De informatie die benodigd is voor deze beschrijving is verkregen door het doen van een literatuuronderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de toepassingen van telematica zich vooral richten op routeplanning. Routeplanning bestaat uit reizigersinformatiesystemen, reizigersreserveringssystemen en betaling. Vooral op het gebied van reizigersinformatiesystemen en betaling zijn er al een aantal aardige projecten aan de gang.
Reizigersinformatiesystemen zijn systemen die de (potentiële) gebruiker van het openbaar vervoer helpen de reis optimaal te plannen. De systemen die tot nu toe altijd gebruikt worden zijn vooral gebaseerd op een statische informatievoorziening. In de toekomst is er echter behoefte aan dynamische reizigersinformatiesystemen. Dynamische systemen stellen routeplannen op die rekening houden met de actuele verkeerssituatie en met alternatieven.
Reizigersinformatiesystemen zijn belangrijk bij een poging mensen een positievere kijk op het openbaar vervoer te geven. Bovendien kunnen de gegevens een hulpmiddel zijn bij een verbetering van het openbaar vervoer. Met name de afstemming tussen de verschillende netwerken kan erdoor verbeterd worden. Er is hier dus sprake van een interne behoefte aan informatie. Een belangrijke voorwaarde aan reizigersinformatiesystemen is dat de informatie op grote schaal en fijnmazig beschikbaar komt.
Ook de manier van betalen voor de vervoerdiensten zal in de toekomst moeten veranderen. Een doel hiervan is het gebruik van het openbaar vervoer te vergemakkelijken en daardoor te stimuleren. De toegankelijkheid van het openbaar vervoer neemt toe als er sprake is van een universele betaalmethode. Dit is mogelijk door de toepassing van magneetkaarten en vooral chipkaarten.

Niet alleen voor het openbaar vervoer zoals we dat nu kennen, zijn telematicatoepassingen van belang. Toepassing van telematica maakt het ook mogelijk op grote schaal een vorm van openbaar vervoer toe te passen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van vaste routes en dienstregelingen. Deze vervoersdiensten vallen onder paratransit. Paratransit is vooral interessant als er geen sprake zijn van grote volumes. Er moet dan vooral gedacht worden aan diensten die aansluiting bieden op het reguliere openbaar vervoer (feederdiensten) in gebieden met een hoge inwonerdichtheid, deur-tot-deur diensten in gebieden met een lage inwonerdichtheid en diensten voor speciale groepen. Onder bepaalde voorwaarden is door het gebruik van paratransit een daling van de kosten en een stijging van de kwaliteit mogelijk.


Rapporten studenten Logistieke Techniek
Gewijzigd: 1997.11.16; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.