Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie / Logistieke TechniekJ.W. Pruisken Kennismaking met Arena
Computeropdracht, Rapport 97.3.LT.4961, Transporttechnologie, Logistieke Techniek.


Systems Modeling Corporation heeft onlangs Arena 3.0 uitgebracht, een nieuwe versie van het simulatieprogramma met nog meer toepassingen, vooral door VBA (Visual Basic for Applications). Dit programma was nog niet in gebruik bij de sectie Logistieke Techniek, zodat er een onderzoek naar de bruikbaarheid van Arena in de onderzoeksgebieden van de sectie gedaan moest worden.

Een goede manier om Arena uit te proberen is om een bekend model te bouwen; het terminalmodel. Doordat met een evaluatieversie van Arena werd gewerkt, moest het model in tweeën worden gesplitst: het kademodel en het stackmodel. Het kademodel is (bewust) niet volgens de realiteit gemodelleerd, wat overigens wel goed kan, maar laat andere toepassingen van Arena zien. Het stackmodel is gemodelleerd met behulp van VBA en het is duidelijk dat VBA een onmisbare aanvulling is om de stack te kunnen modelleren. Het model van de stack is door de beperkingen van Arena sterk vereenvoudigd wat betreft de animatie. AGV's en andere transportvormen kunnen eenvoudig en nauwkeurig gemodelleerd worden.

Arena is rijk voorzien van allerlei extra's om een goede simulatie te maken. Zo zijn er functies om in- en uitvoergegevens te kunnen verwerken, met Arena of met behulp van andere programma's. Ook kan een goede animatie verzorgd worden, zodat een opdrachtgever snel overtuigd kan worden van de geldigheid van het model.

De online-hulp voldoet tot op zekere hoogte erg goed, maar is volstrekt ontoereikend wanneer VBA wordt gebruikt. De 'Arena User's Guide' geeft helemaal geen informatie over een specifiek onderwerp, maar is wel handig voor het algemene begrip van Arena. De voorbeeldprogramma's in de SMART-files zijn ideaal in gebruik.


Rapporten studenten Logistieke Techniek
Gewijzigd: 1998.05.02; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.