Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
TransporttechnologieY.G.J. van der Bent Lastslingering bij enkele giekkraan
Computeropdracht, Rapport 98.3.TT.5101, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek.


Met behulp van het pakket Adams zijn dynamische simulaties uitgevoerd van het (na)slingergedrag van de last en de invloed van de slingering van de last op de krachten in de giek van een haventopkraan. Er zijn twee modellen gebruikt: een zand- en grindkraan met vaste giek en een kraan met het Topliss systeem. Beide modellen zijn voorzien van een presentatie voor de colleges Transporttechniek A en B. De modellen zijn zo opgebouwd en beschreven dat andere gebruikers eenvoudig in staat kunnen zijn om het model te gebruiken en uit te breiden.

Bij het simulatiemodel van de zand- en grindkraan ligt de nadruk op het maken van de presentatie en het tonen van de grijperslingeringen. Bij de simulatie van de Topliss kraan is Adams meer als 'engineering tool' gebruikt; het afleidpunt is met behulp van Adams berekend en er zijn andere methoden besproken om het afleidpunt te bepalen. Voorts zijn de krachten in de topschijf berekend, waarbij echter alleen de topbeweging gemodelleerd is. De zwenkbeweging is hierbij buiten beschouwing gelaten.

Het rapport is voorzien van een beschouwing van het verminderen of opheffen van het (na)slingergedrag van een last met behulp van regelingen, zowel 'open' als 'closed-loop'.


Rapporten studenten Transporttechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2007.12.31; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.