Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie / Logistieke TechniekM.J. Kühne Trends en ontwikkelingen binnen de reefercontainermarkt.
Literatuuropdracht/scriptie, Rapport 99.3.LT.5216, Transporttechnologie, Logistieke Techniek.


De snelle technologische ontwikkeling binnen de reefersectoe is onlosmakelijk verbonden met de opkomst van de moderne reefercontainer. Huidige technieken zoals Controlled Atmosphere zorgen dat het rijpingsproces in de container erg vertraagd wordt. Hierdoor is het mogelijk om het product over langere afstanden te vervoeren waarbij men weinig of geen kwaliteitsverlies van de gekoelde waren heeft.

De nieuwe technieken en de flexibiliteit van de reefercontainer maken samen dat de reefercontainer als de grootste bedreiging voor de traditionele reeferschepen wordt gezien. De traditionele reeferschepen rederijen reageren hierop door steeds meer slots voor containers op hun nieuwe reeferschepen te installeren.

Met de opkomst van de reefercontainer wordt het mogelijk om zonder tussenkomst van een koelhuis de goederen rechtstreeks bij de eindgebruiker af te leveren. Dc koelloodsen pareren dit gevaar door hun diensten uit te bereiden. De koelloodsen willen waarde toevoegen aan het opgeslagen product door het te labelen of te herverpakken in een kleinere verpakking.

De grotere containerrederijen hebben veel vertrouwen in de reefercontainer, gezien het aantal grote investeringen die men doet op het gebied van de reefercontainer.

De algehele verwachting binnen de reefersector is dat in 2005 de reefercontainer meer dan 60 % van de gekoelde waren zal vervoeren.


Rapporten studenten Logistieke Techniek
Gewijzigd: 1999.09.28; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.