Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie
Logistieke TechniekS. de Jongh Softwarepakketten voor animaties van 3D AutoCAD tekeningen.
Computeropdracht, Rapport 2001.LT.5480, Transporttechnologie, Logistieke Techniek.


Vanderlande Industries (VI), een leverancier van Materials Handling systemen, is op zoek naar een softwarepakket om animaties te maken van 3D AutoCAD tekeningen. Deze animaties worden gebruikt bij de verkoop van systemen.

Het zoeken naar geschikte softwarepakketten heeft de volgende vier bruikbare titels opgeleverd:
 • NavisWorks;
 • 3D Studio VIZ;
 • DenebaCAD;
 • ArchiCAD.

  Na het opstellen van evaluatie-eisen en -punten en het evalueren van de pakketten blijken alleen NavisWorks en 3D Studio VIZ als serieuze kandidaten over te blijven.

  3D Studio VIZ is duidelijk ontworpen als professioneel pakket. Dit resulteert in een grote hoeveelheid mogelijkheden en de animatie kan zo mooi gemaakt worden als de gebruiker maar wil. Hier staat tegenover dat het pakket niet gemakkelijk onder de knie te krijgen, zware eisen stelt aan de te gebruiken computers en lang doet over het renderen van een animatie.

  NavisWorks is bedoeld als hulpmiddel om een systeem dat in de ontwerpfase zit te onderwerpen aan een kritische blik. Het ontwerp kan vanuit AutoCAD worden geëxporteerd en er kan in realtime door de 3D omgeving heen bewogen worden. Eventuele fouten kunnen zo vroegtijdig worden ontdekt. Animaties kunnen worden gemaakt voor de klant, maar deze kan ook zelf alvast een kijkje nemen in het systeem dat hij misschien gaat aanschaffen.

  NavisWorks heeft minder mogelijkheden en levert een minder mooi resultaat dan 3D Studio VIZ, maar doet dit wel een stuk sneller en gemakkelijker. Na vergelijking volgens de opgestelde evaluatie-eisen en -punten komt NavisWorks als beste keuze uit de bus. Hierbij komt nog de toegevoegde waarde die NavisWorks heeft voor CAD tekenaars om een ontwerp in en vroeg stadium te controleren en de mogelijkheid om de klant zelf een kijkje in het systeem te laten nemen. NavisWorks is voor deze toepassing het beste pakket en hiervoor is een beknopte handleiding geschreven.


  Rapporten studenten Logistieke Techniek
  Gewijzigd: 2001.06.15; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.