Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie / Logistieke TechniekG.P.M. Hof Ontwerp van een legbord voor semi-automatische twistlocks.
Ontwerpopdracht, Rapport 2001.TT.5539, Transporttechnologie, Logistieke Techniek.


Bij conventionele containerschepen bevindt zich ongeveer 35% van de totale hoeveelheid containers op het dek. Tijdens transport zijn deze dekcontainers aan elkaar gezekerd met semi-automatische twistlocks (SATL's). Deze twistlocks worden bij het laden en lossen van het containerschip handmatig aangebracht en verwijderd. Aan deze handmatige behandeling kleven enkele bezwaren: de huidige behandeling van SATL's is zwaar, onveilig en stoort het laad- en losproces van de kraan.

In 1999 is O. Tekeli met een concept gekomen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een mobiel twistlockstation waarin de SATL's mechanisch door een manipulator geplaatst worden in de containers. Bij dit concept zijn de twistlocks geordend opgeslagen in legborden.

Een legbord is geschikt voor de opslag van dertig semi-automatischè twistlocks van het type C5AM-DF van All Set Marine Lashings en het type CV-20/DUAL van MacGregor Conver. Het legbord, met de afmetingen 1600 mm x 1000 mm x 250 mm is gefabriceerd van het kunststof HDPE (hoge dichtheid Polyetheen) en heeft een massa van ongeveer 65 kg indien het legbord vervaardigd is van massief HDPE. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vezelversterkt HDPE zal de massa van het legbord liggen tussen 26 en 32 kg.

Per containerschip met een capaciteit van 8000 TEU zijn 250 legborden nodig. Voor de gehele Delta containerterminal zijn 1250 â 1500 legborden nodig. De legborden worden opgeslagen in frames met een capaciteit van ongeveer 125 legborden.

Een alternatief voor de aanvoer van SATL's is het gebruik van een transportbaan in plaats van legborden. Dit concept biedt een paar grote voordelen ten opzichte van het gebruik van legborden. Een groot probleem is echter de mechanische plaatsing van de SATL's in de transportbaan.


Rapporten studenten Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2001.12.01; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.