Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie



I. de Jong Ontwerp van een zij-afzetmechanisme voor de stadsbox.
Ontwerpopdracht, Rapport 2003.TL.6808, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek.


Door toenemende drukte in de stad blijkt distributie van goederen een steeds groter probleem te worden. Wanneer gekeken wordt naar intercontinentaal transport van goederen blijkt dat door de komst van een gestandaardiseerde unit, de zeecontainer, het transport veel efficiënter kon worden.
Bij het locale goederentransport hoopt men hetzelfde te bereiken door ook daar een gestandaardiseerde unit in te voeren: de stadsbox. Voor deze stadsbox is een voertuig ontworpen en een principeontwerp voor een afzetinstallatie. De afzetinstallatie heeft als bijzonderheid dat hij de boxen aan de zijkant afzet.

De hoofdvraag van dit onderzoek is:
Is het ontwerp van het zij-afzetmechanisme technisch haalbaar?

Hiertoe worden van de belangrijkste onderdelen van het mechanisme, te weten de hefarm en de aandrijving, de dimensies bepaald. Ook wordt er naar het gedrag van het voertuig gekeken.

Het blijkt dat het voertuig alleen stabiel is te krijgen als er gebruik wordt gemaakt van steunpoten die redelijk ver uit de wagen moeten staan. Het chassis moet verstevigd worden om de belasting op te kunnen vangen.

De hefarm kan volledig gemaakt worden uit standaardprofielen. De profielen worden aan elkaar gelast. De levensduur van een hefarm is ongeveer 8 jaar.

Er zijn standaard cilinders te vinden waarmee het geheel aangedreven kan worden. De manier van aandrijven staat ter discussie. Doordat de vrachtwagen achterwielaandrijving heeft is het niet mogelijk om het mechanisme aan te drijven op de manier als in het principeontwerp voorgesteld was.

Er wordt gekozen voor aandrijving met twee cilinders bij de cabine van de vrachtwagens. De cilinders worden met een portaal op de wagen bevestigd. Geconcludeerd mag worden dat het ontwerp van het zij-afzetmechanisme met een aantal aanpassingen technisch haalbaar is.

Er wordt aanbevolen om e.e.a door te rekenen met een eindige elementen pakket. Ook wordt aanbevolen om een frame te ontwerpen dat voldoende torsiestijf is.


Rapporten studenten Transporttechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2003.11.03; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.