Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie



S.A.P. Janse Evaluatiecriteria ten behoeve van het beheer van onderhoudsconcepten. Een verkenning
Literatuuropdracht/scriptie, Rapport 2006.PEL.7059, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek / Onderhoudsmanagement.


De afgelopen decennia is de bedrijfsvoering van onderhoudsdiensten in organisaties die complexe, duurzame kapitaalgoederen inzetten bij het voortbrengen van hun producten of diensten, geleidelijk geprofessionaliseerd. Deze trend is enerzijds afgedwongen door stringenter wordende wet- en regelgeving en anderzijds gedreven door het streven naar bedrijfszekerheid- en/of rendementsverbetering. De onderhoudsdiensten in deze organisaties hebben in toenemende mate belang gekregen bij een gestructureerde aanpak voor de beheersing van de veiligheid en beschikbaarheid van hun productiemiddelen.

Het beheer van onderhoudsconcepten, dat wil zeggen het opstellen, evalueren en bijsturen van onderhoudsconcepten gedurende de levensduur van het technisch systeem, blijkt voor beheersing van deze veiligheid en beschikbaarheid onmisbaar. Hierbij wordt onder een onderhoudsconcept verstaan: het onderhoudsprogramma van een technisch systeem en de daarvoor benodigde faciliteiten en middelen.

Over het opstellen en bijsturen van onderhoudsconcepten wordt in de literatuur veel geschreven en blijkt veelal volgens eenzelfde werkwijze te kunnen worden uitgevoerd. Het evaluatieproces van onderhoudsconcepten, waarmee de behoefte aan bijsturing van het vigerende onderhoudsconcept wordt vastgesteld, wordt echter niet beschouwd. Dit, terwijl bijsturing van het onderhoudsconcept terdege afhankelijk is van de te gebruiken evaluatiecriteria. Het doel van deze studie is daarom tweeledig: Vervolgens worden hieruit methodespecifieke evaluatiecriteria vastgesteld. Tenslotte worden deze geïdentificeerde criteria geclassificeerd om generieke typen evaluatiecriteria vast te kunnen stellen.

In dit rapport zijn een zestal methoden voor onderhoudsconceptbeheer samengevat.

Op basis van het uitgevoerde onderzoek kan geconcludeerd worden dat bij het evalueren van onderhoudsconcepten de volgende generieke criteria toegepast dienen te worden, onafhankelijk van de toegepaste methode voor het bijsturen ervan:


Rapporten studenten Transporttechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2006.06.15; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.