Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie



J.C. Paro Automatic Identification System en nieuwe toepassingen
Literatuuropdracht/scriptie, Rapport 2006.TL.7077, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek.


Het Automatic Identification System (AIS) is een navigatie en informatie systeem ontwikkeld voor de internationale scheepvaart. Het systeem maakt gebruik van VHF radiofrequenties om realtime informatie uit te zenden, bijvoorbeeld snelheid, positie en koers. Het systeem verzamelt informatie van een satelliet navigatie verbinding, sensoren en door de gebruiker ingevoerde data. Het zendbereik hangt af van de 'zichtlijn' en is gebruikelijk tussen de 20 en 40 zeemijl. Andere AIS gebruikers binnen dit bereik kunnen de informatie ontvangen en dit voor navigatiedoeleinde gebruiken. Vessel Traffic Services (VTS) kunnen deze informatie ook gebruiken voor de verkeersregeling op het water.

Andere toepassingsgebieden binnen de scheepvaart zijn de binnenvaart, als navigatie hulpmiddelen (Aids to Navigation) en als bron van informatie. In de binnenvaart zouden er bijvoorbeeld de volgende gebruikers kunnen zijn: kapiteins als navigatiehulpmiddel, havenautoriteiten voor kadeplanning en eigenaren van kanalen voor automatische tolheffing. AIS op betonning kan zowel als navigatie hulpmiddel gebruikt worden als voor onderhoudsdoeleinden, ook meteorologische en hydrologische informatie kan gemeten en verzonden worden. AIS als informatiebron kan gebruikt worden bij fleetmanagement, voor juridische doeleinden tegen vervuilers of overtreders van verkeersregels.

Naast deze maritieme toepassingen zijn er ook buiten de scheepvaart toepassingsgebieden te vinden. In de luchtvaart wordt een vergelijkbaar systeem ontwikkeld genaamd ADS-B. Dit zal een anti-botssyteem zijn wat vliegen mogelijk maakt zonder de hulp van grond controle. Andere voorbeelden zijn trein en taxi netwerken, deze hebben als voordeel dat zowel satellietverbindingen met navigatiesystemen en radio's al voorhanden zijn.

Een andere interessante toepassing is de combinatie van AIS technologie met RFID systemen en sensore. Een onbemand automatisch bus systeem is beschreven voor bus verbindingen tussen vliegvelden, parkeerterreinen en dichtbijgelegen steden.


Rapporten studenten Transporttechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2006.09.19; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.