Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie



N.S. Ramkhelawan Lean tooling
Doctoraalopdracht, Rapport 2006.PEL.7108, Sectie Transporttechniek en Logistieke Techniek.


Dit rapport is geschreven naar aanleiding van het invoeren van Lean Manufacturing bij afdeling Tooling van Stork Fokker AESP te Papendrecht (afgekort Fokker). De klanten van Fokker vragen meer flexibiliteit, kortere levertijden en lagere prijzen. Om de concurrentie bij te kunnen blijven en om te kunnen groeien, heeft Fokker besloten om de principes van Lean Manufacturing in te voeren. Lean Manufacturing is gericht op het verkorten van doorlooptijden en het elimineren van verspilling, waarbij het uitgangspunt is om waarde te creëren voor de klant.
De afdeling Tooling binnen Fokker is een ondersteunende afdeling aan productie en draagt zorg voor de reparatie en het onderhoud van mallen en maltoebehoren (tooling) en voor het ontwerpen en verwerven van tooling voor nieuwe projecten.
De afdeling Tooling zal volgens de principes van Lean Manufacturing moeten worden ingericht zodat er met korte doorlooptijden ondersteuning verleend kan worden aan Productie tegen goede kwaliteit en lage kosten.

De methode die gebruikt is om het onderzoek uit te voeren is de analysemethode van Bikker (1993). Deze methode bestaat uit een analyse van de doelen en het beleid en een analyse van de organisatie van processen. Bij de analyse van de doelen en het beleid van de toekomstige situatie zijn de eerste drie principes van Lean Manufacturing toegepast.
Het eerste principe, specificeer waarde voor de klant, is toegepast door de eisen en wensen van Productie (de klant) in kaart te brengen. Deze eisen en wensen hebben betrekking op de terugkoppeling over de voortgang van opdrachten, verbeterde transparantie van afdeling Tooling, meer overleg bij het ontwerpen van mallen en een snellere verwerving van uit te besteden mallen tegen goede kwaliteit en een betrouwbare levertijd.
Het tweede principe van Lean, het integreren van de waardestroom en het elimineren van verspillingen, is door een value stream mapping sessie uitgevoerd, waarbij de verspillingen in de huidige situatie in kaart zijn gebracht.
Het derde principe van Lean, creëer flow, is gericht op het laten stromen van waarde, waarbij stilstand moet worden voorkomen.

Na de analyse van de doelen en het beleid is de analyse van de organisatie van processen uitgevoerd. Hierbij zijn voor de processen van afdeling Tooling de input, de transformatie en de output geanalyseerd. Uit deze analyse en uit de analyse van de principes van Lean is gebleken dat er in de huidige situatie problemen bij afdeling Tooling zijn ten aanzien van een slechte input afkomstig vanuit Productie. Een slechte interne en externe transparantie is van afdeling Tooling. Er ontbreekt een capaciteitsplanning en een prioriteitenrangschikking. Er is een slechte communicatie tussen de processen van afdeling Tooling onderling en met Inkoop en Productie. De kwaliteit van uitbesteed werk is slecht waardoor mallen altijd nog productierijp moeten worden gemaakt.

Aan de hand van de problemen in de huidige situatie zijn in het kader van de Leanprincipes oplossingsrichtingen bedacht en uitgewerkt en deze worden nu in het kort beschreven.

Voor het terugkoppelen van plandata is er een terugkoppelingsregelkring opgesteld die ervoor moet zorgen dat Productie wordt geïnformeerd wanneer opdrachten later klaar zullen zijn dan was gepland. Ook is er een terugkoppelingsregeling gemaakt voor de leveranciersselectie- en beoordeling om de slechte kwaliteit van uitbesteed werk te reduceren. In het kader van het reduceren van de slechte kwaliteit van uitbesteed werk wordt als oplossing aangedragen om overlegbijeenkomsten te houden waar behalve de processen van afdeling Tooling ook Productie, Inkoop en de leverancier zijn betrokken.

De externe transparantie van afdeling Tooling kan worden verbeterd door vast te leggen voor welke opdrachten de inputdocumenten worden gebruikt. En wie daarvoor moet worden aangestuurd binnen afdeling Tooling. De interne transparantie ten aanzien van het uitbesteedtraject wordt verbeterd door vast te leggen welke processen verantwoordelijk zijn voor de te verrichten taken. De taken en de daarvoor verantwoordelijke processen worden vastgelegd in een matrix.

Door een value stream mapping sessie zijn verspillingen naar voren gekomen die moeten worden geëlimineerd. Het proces "Ontvangst" waar uitbestede mallen binnenkomen, vindt niet alleen plaats bij Expeditie, maar ook bij "Controle". De ontvangst bij Expeditie is een verspilling en dit proces moet worden verwijderd uit het toolingproces. Zo vindt er ook controle plaats op geïnstalleerde mallen en ook dit proces kan worden verwijderd uit het toolingproces. Hiervoor moeten dan de mallenbouwers (die de mal installeren) kwaliteitsopleidingen volgen, zodat zelfinspectie kan worden ingevoerd.

Door bovengenoemde oplossingen te implementeren, kunnen de principes van Lean Manufacturing worden ingevoerd bij afdeling Tooling.


Rapporten studenten Productietechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2006.12.11; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.