Technische Universiteit Delft
Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen
Transporttechnologie



W. Jorritsma Simulerend plannen en schedulen
Computeropdracht, Rapport 2008.PEL.7243, Productietechniek en Logistieke Techniek.


Veel productiebedrijven zijn nog altijd als een jobshop ingedeeld, dit wil zeggen dat de verschillende procesfuncties tot organen zijn gegroepeerd op basis van de aard van de handeling. De productie is in dit soort organisaties moeilijk te beheersen. In een jobshop ligt daarom een grote druk op de planning en scheduling van de productie. In groter wordende organisaties worden deze twee functies vaak organiek gescheiden, waardoor specifieke kennis van productie niet meer op één plaats aanwezig is.

Om dit probleem in kaart te brengen is een simulatiemodel gemaakt waarin de planning en scheduling in een jobshop onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd. Het doel van dit simulatiemodel is het inzichtelijk maken van de communicatiestromen tussen de planning en de scheduling. In een later stadium kan dit model gebruikt worden voor het meten van de effectiviteit van verbetervoorstellen op het gebied van planning en scheduling.

Om het probleem aan te pakken via simulatie dienen de volgende stappen worden genomen:
  1. Fabriek creëren met bewerkingstations en assemblagestations.
  2. Productassortiment creëren.
  3. Een vraag naar producten genereren.
  4. Een planningsmodule maken.
  5. Een schedulingmodule maken.
  6. Een itererend proces tussen de planningsmodule en schedulingmodule maken.
  7. De schedulingmodule uitbreiden.
In een eerdere studie zijn de punten l t/m 4 uitgevoerd. In dit vervolgonderzoek wordt de planningsmodule uitgebreid worden en worden de punten 5 en 6 uitgewerkt. Punt 7 zal stof zijn voor een vervolgstudie.

Met het simulatiemodel is in eerste instantie een productieproces gesimuleerd, waarbij ad-hoc geproduceerd wordt. De resultaten die hieruit volgden (de gemiddelde doorlooptijden) zijn gebruikt voor een volgende simulatie. Er wordt nu geproduceerd door middel van planning en scheduling. Bij deze manier van produceren zijn alle communicatiestromen tussen de planningsmodule en de schedulingsmodule in kaart gebracht. Uit de simulatie kwamen de problemen naar voren die bij een gescheiden planning en scheduling te verwachten zijn, ondermeer het niet kunnen realiseren van het opgestelde productieplan door de scheduler.


Rapporten studenten Productietechniek en Logistieke Techniek
Gewijzigd: 2008.05.13; logistics@3mE.tudelft.nl , TU Delft / 3mE / TT / LT.